Det är långt ifrån alltid som barn och vuxna tycker om samma saker, till exempel när det gäller film och musik, men det finns en genre som överbryggar gapet mellan generationerna och förenar dem: schlager. Schlagern har i Sverige länge varit förknippad med Melodifestivalen och Eurovision Song Contest, och idag är Mellon verkligen en fest för hela familjen. Det är inte ovanligt att låtar i tävlingen blir storfavoriter på förskolorna under veckorna efter att programmet sänts, och det är inte heller ovanligt att mammorna och papporna diggar låtarna tillsammans med barnen.

Att schlagern kan tilltala både barn och vuxna är egentligen inte konstigt, då det är en genre som bygger på trallvänliga och smittande melodier och en tydlig låtstruktur med vers, brygga och refräng. Det är ofta denna typ av låtar som barn fastnar för, oavsett genre. Att Melodifestivalen dessutom är ett spektakel med ljus, färg, glitter och dans bidrar sannolikt en hel del till genrens dragning för barn.

Som förälder är man sannolikt glad för allt som ens barn tycker om och som man själv kan ta del av och samtidigt uppskatta själv. Som familj gör man ju mer eller mindre allt tillsammans, till och med att sova; i fjällstugor och andra mindre boenden är det inte ovanligt att man hittar en familjesäng, som alla i familjen får plats i. Det är samma gemensamma upplevelse man eftersträvar när man försöker skapa en ”familjefilm” (det vill säga en film som både barn och vuxna ska kunna ha behållning av). Schlagermusiken lyckas dock med detta bättre än någon säng eller film någonsin kan.