Discomusiken har varit viktig för dagens musik, då flera av de genrer som är populära idag, som house och hiphop, har sina rötter i discomusiken. Discon har med andra ord gjort ett stort intryck på den musikaliska historien, trots att genrens storhetstid egentligen var ganska kort.

Discon började utvecklas i slutet av 1960-talet, framförallt på gayklubbar runtom New York. Där växte discon fram som genre ur soul, funk och andra musikstilar associerade till den afroamerikanska kulturen. Discon fick sitt genombrott hos de stora massorna år 1975, något som bland annat skildras i filmen Saturday Night Fever från 1977, där låtar med Bee Gees har en framträdande roll och där discolivet porträtteras som något eftersträvansvärt. Discons storhetstid kan sedan sägas ha varit mellan 1976 och 1979. Därefter kom en motreaktion mot discon, bland annat från rockfans, och andra genrer tog över strålkastarljuset. Discon har dock levt kvar i populärkulturen som en odödlig del av vår musikhistoria.

Om man vill få ett smakprov på discoerans absoluta höjdpunkter, ska man spana in den topplista som Sveriges Radio P4 har satt ihop. De bad sina lyssnare att skicka in förslag till listan med de discolåtar som de själva tyckte var de allra bästa, och sammanställde sedan svaren för att få en topplista med de bästa discolåtarna genom tiderna. På listan hittar man bland annat ”YMCA” med The Village People, ”Born to be alive” med Patrick Hernandez, ”That’s the way (I like it)” med KC & The Sunshine Band, ”Funky Town” med Lipps Inc., ”I will survive” med Gloria Gaynor och ”Knock on Wood” med Amii Stewart.

Discolåtar som dessa gör sig så klart bäst på fest, när människor kan dansa vilt till den. Att ha discomusik i högtalarna är med andra ord grunden till en riktigt lyckad fest, men om man också vill ordna de där sista detaljerna som verkligen tar en fest till nästa nivå ska man gå in på Partykungen.se. Där finns en mängd roliga prylar som ger en fest det där lilla extra, från sällskapsspel till dekorationer.