Nu närmar sig julen och julmusiken har börjat spelas i butikerna. Just i butikerna är det kanske lite irriterande men det är ändå något visst med jullåtar. Hela julen innebär en särskild stämning och innefattar många traditioner. Det är förmodligen därför som Triads Tänd ett ljus och Adolphson & Falks Mer jul fortsätter att ligga i toppen bland de mest spelades jullåtarna. Det är tradition att lyssna på dessa låtar.

Statistik från Spotify från förra året visar att lyssningen på julmusik ökade med 350 % vid första advent. På listan över vilka länder i världen som strömmar mest julmusik så ligger Sverige trea. Etta på listan är Island och tvåa Norge. Förra årets mest strömmade jullåt var All I want for Christmas is you med Mariah Carey. På julafton slog den rekord som den mest strömmade låten någonsin, med totalt 10,8 miljoner strömningar. Låten är från 1994 men är alltså fortfarande oerhört populär.

Det är många artister som har gett sig på att spela in jullåtar. Coldplay, The Hives, Backstreet Boys, Justin Bieber, Roxette, U2, Mary J Blige har alla gett ut en eller flera jullåtar. Så även om du inte gillar de klassiska jullåtarna och de som alla lyssnar på kan du garanterat hitta någon låt du gillar. Om du har svårt för de traditionella låtarna och är rädd för att de kommer att spelas på jobbets julfest eller hemma hos släkten under jul så kan du ta på dig att vara musikansvarig. På så vis kan du skapa en lista som både innehåller några av traditionella låtarna (för att göra alla nöjda) och låtar som du gillar. Glöm dock inte din iphone laddare så att du står där med en urladdad mobil och måste lämna över ansvaret till någon annan.

Bland de svenska artisterna finns Peter Jöbacks album Jag kommer hem till jul. Det albumet kom för ett antal år sedan och spelas flitigt i den svenska hemmen under jul. Den här julen kommer det en film med samma namn och med Peter Jöback i huvudrollen. Den handlar om världsstjärnan Simon som kommer hem från LA till Sverige för att fira jul. Han kommer hem till det lilla samhället där han växte upp. Hans bror arrangerar årligen en julkonsert i kyrkan på juldagen som Simon övertalas att vara med i. Men det blir inte en lugn en trivsam jul. En massa gamla minnen och groll kommer upp till ytan. Filmen är delvis baserad på Peter Jöbacks eget liv. Filmen är regisserad av Ella Lemhagen.

Några klassiska julfilmer

Love actually – är kanske julfilmernas julfilm. En romantisk komedi om åtta par med bland annat Hugh Grant och Colin Firth.

Elf – en av de mest populära julkomedierna. Will Ferrell spelar en entusiastisk julnisse.

Holiday – romantisk komedi om Iris (Kate Winslet) från London och Amanda (Cameron Diaz) från Los Angeles som byter hem med varandra över julen.