Detaljhandeln går igenom ett stålbad. Det spelar ingen om du säljer kläder, böcker, bilreservdelar eller något annat. Den tuffa konkurrensen från e-handeln har fått marginalerna att krympa, så många butiksägare har gett upp och bommat igen lokalerna. För skivbranschen tillkommer dessutom hotet från streaming-tjänster. Men vänta lite – det finns faktiskt en hel del skivaffärer kvar fortfarande. Hur kan det komma sig?

En del av svaret handlar om de sanna musikentusiasterna. De som har andra jobb vid sidan av och därmed inte behöver gå runt på skivförsäljningen. En annan del av svaret är att skivaffärerna varit bra på att diversifiera verksamheten. När försäljningen av nya skivor minskat har vissa butiker börjat med att även sälja begagnade plattor, Andra butiker kompletterar sitt utbud med musikrelaterad litteratur och samlarprylar som konsertbiljetter och posters. Kanske har man även inrett en liten caféhörna där kunderna under gemytliga former kan ta en kaffe och ibland spana in något band som gör en in-store performance. Detta har varit ett framgångsrecept på Folk å Rock i Malmö.

Andra skivaffärer tar upp fajten med de rena online-butikerna. “If you can’t beat them, join them”, som man säger. Därför har klassiska skivhandlare som Pet Sounds och Bengans sina egna webbshoppar sen flera år tillbaks. Inget konstigt med det egentligen, för kan man sälja Apple-tillbehör på nätet som mresell.se gör så kan man sälja skivor också.

Ett annat initiativ för att stärka skivbutikernas position är Record Store Day. Det startade i USA 2008 och numera finns deltagande butiker på alla kontinenter utom Antarktis. På den här dagen släpps exklusiva plattor i begränsade upplagor och artister gör speciella uppträdanden, och det har blivit lite av en folkfest för skivälskare.

När CD-skivan kom på nittiotalet minskade vinylskivornas popularitet drastiskt. Många sålde eller kasserade sina LP-samlingar, vilket de säkert ångrar idag. För på senare år har pendeln svängt, nu är vinylen trendig igen. Många yngre musiklyssnare har insett att även om strömmad musik är bekvämt vill man ända ha något handfast att hålla i, som ett skivomslag i tolvtumsformat. Många anser också att det analoga ljudet är överlägset det digitala.