Trots att termen ”klassisk musik” egentligen är mycket bred och vag, och kan omfatta allt från klassicistisk musik till musik av samtida kompositörer, är de flesta helt på det klara med vilken typ av musik som avses. Det handlar om musik av kända (eller ibland mindre kända) kompositörer, vars verk har ”erkänt bestående konstnärligt och kulturellt värde”. En avgränsning som oftast görs när man talar om klassisk musik, även om det inte är uttalat, är att man avser musik i den västerländska traditionen och historien. Några typiska exempel på kompositörer vars musik anses som klassisk musik är Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig Van Beethoven, Antonio Vivaldi, Georg Friedrich Händel, Frédéric Chopin, Richard Wagner, Guiseppe Verdi, Felix Mendelssohn, Sergej Rachmaninov och Gioacchino Rossini.

Den klassiska musiken kan egentligen sägas ha uppstått under 1800-talet. Det skedde nämligen då en förändring i repertoaren hos kammarmusiker, på operorna och vid orkesterspelningar. Från att under 1700-talet i huvudsak ha spelat verk av samtida, levande kompositörer, började man under 1800-talet att framförallt spela verk av avlidna kompositörer, som ansågs ”klassiska”. Denna stämpel hade kompositörerna fått tack vare de musikkritiker som började etablera sig, och som hade en musikalisk expertis som de använde för att diskutera den instrumentala musiken som en konstform i sig – intresset för musikens komposition och form ökade, och i och med detta växte också idén fram att den självständiga, instrumentala musiken (så som de flesta klassiska verk är) var något som bara ett geni kunde framställa. Därav började vad som närmast likande hjältedyrkan av många av kompositörerna från tidigare århundraden, som idag räknas som klassiska.

En nackdel med att tycka om klassisk musik och att föredra att lyssna på klassisk musik är att det inte är en genre som spelas på radio (möjligen med undantag av enstaka tillfällen i Sveriges Radio). Idag har det dock inte särskilt stor betydelse, eftersom man tack vare internet och tack vare streamingtjänster som Spotify har tillgång till all musik man någonsin kan vilja lyssna på. Man kan också ta med sig musiken vart man vill, genom sin mobiltelefon. Det gäller bara att man skyddar sin mobil när man går med den på stan, cyklar med den eller utför andra aktiviteter, så att den inte spricker eller går sönder, och man förlorar sin musik. Det kan till exempel vara en bra idé att ha ett skyddande skal eller fodral till sin mobil. Du hittar mängder av telefonskal och tillbehör hos billigamobilskydd.se, så att du kan hitta ett som passar ditt klassiska smaksinne.