Musik är något som förenar oss, sprider glädje och får oss på gott humör. Människan har lyssnat på musik under tusentals år men aldrig tidigare har musik varit så tillgänglig och närvarande i våra liv som idag. De stora teknologiska framstegen, internets explosionsartade utveckling och globala utbredning har möjliggjort denna musikaliska revolution där nya sätt att lyssna på musik, nya sätt att få tag på den och nya sätt att upptäcka helt ny musik har tillgängliggjorts för alla. Kanske lyssnar du på musik i mobiltelefonen på väg till jobbet eller när du sitter och väntar på bussen. Kanske har du musik i dina lurar när du går och handlar, när du ligger i soffan, när du lagar mat, eller när du sitter 10 000 meter upp i luften på väg mot Kanarieöarna.

Om olyckan är framme och din mobil går sönder, kan du snabbt och enkelt laga den hos gigamex.se, för att sedan återigen kunna njuta av musiken. Det är värt att tänka på att det inte alltid har varit så här enkelt att lyssna på musik. För bara ett par decennium hade detta varit totalt omöjligt.

Mer tillgänglig musik

Att lyssna på musik utanför hemmet var förr i tiden svårt eller för många till och med omöjligt. Tack vare radion kunde man dock börja lyssna på musik hemma utan att behöva köpa dyra vinylskivor. Man behövde inte investera stora summor eller gå till den lokala skivbutiken och spendera sina surt förvärvade pengar på att köpa en skiva och hoppas att man skulle uppskatta musiken när man kom hem. När kassettbandspelarna sedan började ta plats i de svenska hemmen under 1960- och 1970-talen, blev musiken mer tillgänglig och den blev både lättare och billigare att njuta av.

Bärbara spelare

Kassettbandspelarna förändrade människors syn på musik och musiken tog klivet ut ur hemmet. Det blev möjligt att lyssna på musik i bilen på väg till och från jobbet, när man körde hem från affären eller när man ville imponera med de senaste hitsen från Amerika utanför den lokala korvmojen. Kassettbandet möjliggjorde inte bara att fler kunde lyssna på musik, det gav också upphov till nya musikstilar och genrer. Helt plötsligt blev det möjligt för nya artister att spela in sina egna demos och skicka kassetter till musikproducenter utan att behöva investera stora pengar. Kassettbandet innebar inte bara att man kunde lyssna på musik i bilen, utan inledde en musikrevolution genom att göra det möjligt att lyssna var du än befann dig. 1979 lanserades nämligen den första billiga, helt portabla och batteridrivna bandspelaren Sony Walkman. Denna produkt, som totalt kom att dominera hela 1980-talet, banade väg för de bärbara cd-spelarna och de digitala mp3-spelarna. Idag är det inte många som använder varken bärbara kassettbandspelare, bärbara cd-spelare eller mp3-spelare.

Majoriteten av alla människor idag använder smarta telefoner som sömlöst kan strömma musik från internet. Med hjälp av dessa smarta telefoner kan vi idag njuta av musik var vi än befinner oss och upptäcka nya artister och musikstilar on the go.