Drömmen om att bli en framgångsrik musiker växer sig större och större hos många människor. Idag finns det flera olika sätt att engagera sig musikaliskt. Det kan handla om allt från att skapa ett eget band, lära sig spela ett instrument, gå med i körgrupper till att delta i musiktävlingar och så vidare.

Vill man ge sig in musikbranschen på riktigt kan det vara en idé att utbilda sig inom ämnet. Idag finns det flera olika sätt och man kan gå i musikskolor redan så tidigt som i grundskolan. Även gymnasiet och högskolan erbjuder ett stort utbud när det kommer till musikutbildningar.

Detta kan dock leda till att det blir en hårdare konkurrens när man väl ska söka vidare till en musikalisk utbildning på eftergymnasial nivå. Därav rekommenderas det starkt att man gör ett högskoleprov som kan hjälpa en på traven för att nå sin drömutbildning efter gymnasiet.

För att ge en helhetsbild av de mest kända skolorna med musikprofilinriktningar i Stockholm har vi valt att lista upp dem i detta inlägg från grundskolan till gymnasiet.

Musikskolor inom grundskolan

I Sverige finns det inte många grundskolor och högstadieskolor som enbart inriktar sig på musik, men de få som finns ligger främst i Stockholm och några av dem är:

  • Adolf Fredriks musikklasser – En grundskola som riktar sig till elever från årskurs 4 till 9. Skolan är helt och hållet inriktad på sång- och körsång. Därav förekommer det inga instrument mer än rösten.
  • Lilla akademien – Denna grundskola riktar sig till barn från så tidigt som förskolan fram tills årskurs 9. Alla eleverna har ett instrument som de specialiserar sig på.
  • Kulturama Grundskola – Denna grundskola tar endast emot elever som ska börja i årskurs 4 fram till årskurs 9. Förutom den vanliga musikprofilen kan man även rikta in sig på musikal för de som är intresserade.

Populära musikgymnasium

När det kommer till gymnasieskolor är det mer populärt med musikutbildningar runt om i Sverige och därav ett större utbud. De vanligaste och mest populära gymnasieskolorna i Stockholm är dock:

  • Rytmus – Den mest omtalade gymnasieskolan i landet som erbjuder en bra musikutbildning är Rytmus. På skolan kan man inrikta sig på många olika områden såsom vokalmusiker, instrument och sång, singer/songwriter, musikproduktion och några fler. Det beror helt och hållet på vad man själv vill jobba med i framtiden.
  • Kulturama – En mycket populär gymnasieskola för elever med stort intresse för musiken. Även här får man många valmöjligheter när det kommer till att inrikta sig på specifika områden inom musiken, som bland annat musikproduktion, huvudinstrument, singer/songwriter men även musikal.
  • Fryshuset – Är en annan gymnasieskolan i Stockholm som är väldigt populär när det kommer till musikutbildningen. Där kan man välja bland tre olika inriktningar som musikproduktion, låtskrivare och musiker.