När tiden för jul stundar längtar vi alla efter att få höra vacker julmusik. Varför gör vi det? Vad är det som gör att vi har detta omättliga behov av att höra julmusik, vare det sig är klassiska julpsalmer eller nya klatschiga julsånger? Vi har en längtan efter en jul som innehåller familjelycka då alla ska vara glada och vi ska umgås med alla nära och kära. Tyvärr är det många som blir besvikna på julen. Någon är ensam utan att vilja vara det. Det blir för mycket alkohol i vissa familjer och barnen får inte alls den lyckliga julen som både reklam och julmusik lovar. Alla har höga förväntningar på denna helg. Med för höga förväntningar är det nästan självklart att det även blir besvikelser. Det blir inte som man vill.

Musikens påverkan på kropp och själ

Var du än går i stundande juletid hörs det vacker julmusik i högtalarna. Att det kan vara dåligt för hälsan kunde väl ingen tro. Musiken skapar ju julstämning och vi blir glada. Kan det verkligen bli för mycket av det goda? Ja, för de som måste lyssna på samma musik dag ut och dag in och åtta timmar per dag kan det bli det. Vi andra fortsätter njuta till tonerna av Mariah Carey och Wham när de framför några av våra mest populära julsånger, allt medan personalen i butiken lägger energi på att försöka stänga ute musiken. Många studier har gjorts som visar att musik påverkar både själsligt och kroppsligt. Den kan lugna oss, den kan göra oss piggare och den kan få oss att skynda oss ut ur affären. Nog har du väl varit med om att när det närmar sig stängningstid i affären höjs volymen och det blir snabbare toner. De vill att vi ska skynda oss att handla färdigt och lämna butiken.

Musik som gör oss sentimentala

Många börjar tjuvlyssna på julmusik redan i november. I hemmet, när man dekorerat allt från avlastningsbord till att ha hängt upp adventsstjärnor i fönstren vill man gärna sitta ner och njuta genom att lyssna på julmusik och dricka lite glögg. Förhoppningsvis har man fina minnen av den musik man hör. Att höra musik som river upp gamla sår är inte precis det bästa man kan lyssna på vid jultid. Ändå är det väldigt många som har dåliga minnen från jular då man har blivit besviken. Julen är dock en tid till försoning och de flesta har förhoppningar om att denna jul kommer allt att vara perfekt. Barnen blir lyckliga av sina berg med leksaker och föräldrarna ser på och blir glada av att se på sina barn som fick vad de ville. Är det lycka?