Det är visat sig i olika studier och forskning att musik har en mycket positiv effekt för äldre personer och då framför allt de som lider av demens. I studierna har det upptäckts att om man sjunger i samband med morgontoaletten (de som behöver hjälp med den), gör att det känns mindre integritetskränkande och att det går lättare.

Samtidigt som man inför dans på schemat innebär det att alla mår bättre och framför allt blir gladare, oavsett hur dansen utförs (sittande, stående eller liggande). Musiken hjälper även till med att de äldre blir mer sociala och gör att de umgås på ett helt annat sätt.

För att hitta sånger och musik är nätet ett perfekt bibliotek över att kunna hitta den typ av musik man vill spela eller sjunga till. Oavsett vad man letar efter är det bara att surfa runt och leta, för att sedan välja och vraka av den uppsjö av musik det finns på nätet. Vill man ta med sina barnbarn i sången och kanske klä dem efter musikstil så kan man få tag i barnkläder hos kids brand store eller liknande. Detta gör att barnet kanske känner mer för musiken det lyssnar till och generationerna länkas samman på ett trevligt sätt.

Musiken

Vilket typ av musik som spelas för de äldre har ingen betydelse. Så det behöver inte vara Evert Taube och dragspelsmusik för hela slanten. För det är lätt att det kommer bli lite tjatigt till slut. Det går att variera med musik från andra länder och musikstilar. Det gäller bara att stilen på musiken inte skrämmer de äldre och så vidare. Lugn och fin musik förkommer på många olika sätt.

Det är viktigt att rätt musik spelas och sjungs, för det gör att de äldre känner att det är trivsamt, samtidigt som de känner sig trygga och lugna. Men framför allt ökas välbefinnandet och det blir inte längre tråkigt att vara gammal.

Uppträdanden

För att göra det ännu mer trevligare kan äldreboende bjuda in personer som sjunger och dansar för att bryta de vardagliga rutinerna. Allt från barnkörer till trubadurer gör nytta för de äldre. Annars är det mycket bra att kunna genomföra något typ av musikquiz eller får prova på att spela olika typer av instrument i samband med uppträdanden eller liknande.

Stimulans

Oavsett vilken typ av musik som spelas så blir hjärnan stimulerad hos de äldre, vilket gör att hjärnan får träning och aktiveras. Får inte hjärnan stimulans innebär det att den degenererar och då ganska snabbt. Så att lyssna på musik är en typ av hjärngympa och gör att de äldre människorna känner sig piggare och mår bättre, men framför allt kommer att kunna fokusera lättare på vad de än håller på med i livet.